“Oorspronkelijk heb ik MTS-werktuigbouwkunde (besturingstechnieken) en daarna motorvoertuigtechniek gedaan. Via autorestauratie en gasturbine (straalmotoren) revisie kwam ik in 2002 in de ambulancezorg terecht. Ik werkte in Ede en combineerde de functie brandweerman/ambulancechauffeur. In 2005 heb ik de brandweer verlaten en ben ik in Arnhem fulltime als ambulancechauffeur gaan werken. Hier ben ik al snel bij de afdeling opleidingen terechtgekomen waar ik me verder ben gaan ontwikkelen. Eerst tot medisch instructeur en vanaf 2008 ook als rijinstructeur. Mijn rol binnen deze RAV werd door de jaren heen steeds diverser. Ik werkte als ambulancechauffeur, lokaal opleidingscoördinator, rijinstructeur en OvDG (Officier van Dienst Geneeskundig).
In 2019 was ik te gast op de Academie en raakte ik in gesprek met Martijn Forrer (programmamanager Academie voor Ambulancezorg). Door dit gesprek kreeg ik interesse om het werk als rijinstructeur op landelijk niveau te gaan doen. Dit leidde ertoe dat ik in januari 2020 ben overgestapt naar de Academie.”

“In 2017 was ik al begonnen met de studie Opleidingskunde aan de HAN. Deze heb ik tijdens mijn eerste periode op de Academie afgerond. Daardoor groeide ik naast mijn functie als docent rijvaardigheid, geleidelijk door in de rol van onderwijskundig adviseur.
Als onderwijskundig adviseur heb je in hoofdlijnen drie taken:
- Adviseren, bevorderen en ondersteunen bij de ontwikkeling en vormgeving van opleidingen, trainingen en assessments;
- Bevorderen van de didactische kennis en vaardigheden van de docenten, trainers en assessoren;
- Ontwikkelen en implementeren van het onderwijs- en opleidingsbeleid.
Je hebt in deze rol te maken met veel afdelingen, zoals de programmamanagers, de docenten en de assessoren. Maar ook met onze stakeholders, de RAV’s. Want ons onderwijs draait om het opleiden, toetsen en bekwaam houden van hun mensen.
Aan de Academie kant zijn we vaak bezig met het updaten en waar nodig vernieuwen van onze leermiddelen, maar alles moet wel blijven kloppen. Onze uitdaging als onderwijskundigen is om ervoor te zorgen dat veranderingen en vernieuwingen soepel worden doorgevoerd zonder het leerproces te verstoren. We werken volgens het principe van constructive alignment. Dit betekent dat leerdoelen, leeractiviteiten en toetsing goed op elkaar moeten aansluiten. Het idee is dat onderwijs effectiever is als alle onderdelen van het leerproces op elkaar zijn afgestemd.
In 2023 zijn we gestart met het EPA-onderwijs. Hiervoor hebben we in 2022 de bestaande opleidingen volledig herzien en in een nieuw format geplaatst. Hier zat zoveel werk in dat we dit pas in de loop van 2023 hebben kunnen afronden. Ik heb me beziggehouden met het rijvaardigheidsonderwijs en samen met mijn collega’s hebben we deze kans meteen benut om een veel sterker product neer te zetten. Daar ben ik erg trots op, maar de wereld staat natuurlijk niet stil. Er blijft ruimte en noodzaak tot verdere vernieuwing op basis van ontwikkelingen in de ambulancezorg en ervaringen die we hebben opgedaan in ruim 2 jaar EPA-onderwijs.
Ik ben zelf heel benieuwd welke kant het met het rijvaardigheidsonderwijs de komende jaren op zal gaan. We hebben onder andere te maken met een steeds grotere invloed van de verschillende rijhulpsystemen, verminderde bereikbaarheid door snelheidsbeperkende maatregelen en technologische ontwikkelingen op het gebied van onderwijs, zoals inzet van AI en microlearning.
Voor ons als opleider is het van belang om zowel op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen en de mogelijke consequenties hiervan op zowel de ambulancezorg als ons onderwijs. We werken met zeer kostbare leermiddelen dus we zullen hier slim mee om moeten gaan. Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het vak, maar ook technologisch, ga ik met enige regelmaat naar kennisevents. Maar ik ben ook lid van de landelijke REVI-werkgroep en ben betrokken bij verschillende landelijke kennisgroepen.
Als ik iets zou mogen toevoegen aan mijn werk, dan zou ik graag een experimenteel lab opzetten waarin we met een aantal mensen kunnen experimenteren met technologie ten behoeve van ons onderwijs, zoals 360 graden camera’s, virtual reality, augmented reality en immersive rooms.
Het is lastig om te zeggen wat ik het mooiste vind aan het werk op de Academie voor Ambulancezorg, maar iedere keer als ik lesgeef aan PIO’s geeft me dat enorm veel positieve energie. Ik draag op dat moment direct bij aan hun ontwikkeling tot bekwaam ambulanceprofessional. En dat is in de kern waar ik het werk voor doe.”