“Na een aantal jaren werken op de financiële administratie in de detailhandel was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Bij de Academie voor Ambulancezorg zochten ze een medewerker Opleidingsbureau waarnaar ik besloot te solliciteren. Na 2,5 jaar kwam de functie van Coördinator Opleidingsbureau vrij. Ik kreeg de kans om deze functie te gaan vervullen en heb deze met beide handen aangegrepen.
Als Coördinator Opleidingsbureau ben ik centraal aanspreekpunt voor interne en externe communicatie rondom de opleidingen en trainingen van de Academie. Ik houd belanghebbenden op de hoogte van de voortgang, verzorg de rapportages en zorg voor een heldere en tijdige uitwisseling van informatie. Ik monitor inschrijvingen wat betreft aantallen en bespreek met planning of en wanneer we moeten schakelen in de planning. Ook ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk dat wordt afgeleverd van de afdeling. Dit kan inhouden dat ik richtlijnen opstel, controlepunten implementeer en ervoor zorg dat het eindproduct voldoet aan de vereiste kwaliteitsnormen.
De opleidingen ACH (Ambulancechauffeur), AVP (Ambulanceverpleegkundige) en de verschillende opleidingen binnen het meldkameronderwijs behoren tot mijn kerntaken. Vanaf moment van inschrijven tot diplomering, inhalen bij afwezigheid en verwerken van stopzettingen. Ik ondersteun ook bij landelijke assessments en de trainingen.
Andere werkzaamheden die ik heb, zijn het bijhouden van gegevens, het maken van rapporten en het evalueren van opleidingen, trainingen en assessments. Dat helpt bij het identificeren van sterke punten en mogelijke knelpunten. Als er problemen zijn, neem ik proactief maatregelen bespreek met de Manager Opleidingsbureau en Facilitair wat te doen, of we bijvoorbeeld gaan afschalen of ophogen wat betreft studiebegeleiders en docenten.”
“Daarnaast bezoek ik samen met de Programmamanager Mark-Jan Videler en Adviseur Onderwijs & kwaliteit Krista Peeters de Regionale Ambulance Verenigingen (RAV’s) door heel Nederland. We bespreken daar de ontwikkelingen en behoeftes bij de RAV’s in het land met betrekking tot Academie. Wat gaat goed en wat kan eventueel beter. Dit koppelen we terug en wordt besproken met het management. Het verbindt mijn werkzaamheden op het Opleidingsbureau nog meer met de RAV’s.
Het is nooit saai op de Academie. Er zijn regelmatig uitdagingen, bijvoorbeeld als een assessor ziek blijkt te zijn op de dag van assessment. Dan moeten we wel eens flink schakelen om een vervanger te regelen of de groepsindeling aanpassen. Ook lopen er regelmatig docenten, assessoren, professionals in opleiding (PIO’s) en studenten binnen met vragen. Wanneer een PIO verlenging krijgt, is het soms even zoeken in welke groep deze PIO dan het beste geplaatst kan worden. Of wanneer een toets met onvoldoende score wordt gemaakt, wordt vaak meteen bij het Opleidingsbureau binnengelopen om een herkansing in te plannen. Hiervoor hebben we een protocol binnen het Opleidingsbureau, dus kunnen we gelukkig makkelijk en snel handelen.”
De meest gestelde vragen die we krijgen op het Opleidingsbureau zijn vooral de vragen over de toelatingseisen voor het volgen van een opleiding tot Ambulancechauffeur of Ambulanceverpleegkundige. Hoe gaat het proces in zijn werk? Kunnen ze meteen starten of moeten ze eerst solliciteren. Waar kun je solliciteren? Maar ook : Wanneer starten de opleidingen? Hoeveel dagen moet je dan naar school? Kun je het naast je baan doen? De leukste: Ik wil al van kleins af aan ambulancechauffeur worden en ik heb inmiddels mijn rijbewijs gehaald. Kan ik bij u solliciteren als ambulancechauffeur?
Het leukste aan mijn werk als Coördinator Opleidingsbureau op de Academie voor Ambulancezorg vind ik dat het nog meer afwisseling geeft tussen de werkzaamheden op het Opleidingsbureau en de ontwikkelingen binnen de Academie. De contacten met RAV’s beschouw ik als zeer waardevol. Om mezelf te blijven ontwikkelen in mijn werk volg ik trainingen welke me aangeboden worden en ik blijf me verdiepen in alles wat er speelt binnen de Academie. Daarin ben ik heel actief.
Het voelt als één grote familie op de Academie. Iedereen draagt met zijn eigen kwaliteiten bij aan de mooie producten die we aanbieden. Het is echt een wereld apart, de ambulancesector. Er komt veel meer bij kijken dan alleen de gele bus met een chauffeur en verpleegkundige. Om hierin een schakel te zijn en bij te dragen aan de ambulancezorg in Nederland, geeft echt meerwaarde aan mijn werk.”